Katolikker i Dialog

View Original

Politiken: Ærkebiskop Romero blev myrdet i El Salvador: Nu bryder paven tavsheden og vil gøre ham til helgen

23. aug. 2014

Anne E. Sørensen, Politiken, skriver bl.a.

Pave Frans bryder 35 års tavshed om mordet på Oscar Romero, der forsvarede de fattiges rettigheder under militærdiktaturet i El Salvador og blev myrdet af dødspatruljer.

»Gør fædrelandet en tjeneste. Dræb en præst«.

Den sætning stod at læse på mange offentlige mure i slutningen af 1970’ernes El Salvador og gav dødspatruljer og militær grønt lys til at drive klapjagt på katolske præster.

Eller i hvert fald dem, der forsøgte at forsvare landets fattige mod det nye militærregimes brutale udrensning af oppositionen.

Generalerne var kommet til magten ved et amerikanskstøttet kup i 1979, og protesterne bredte sig. Situationen skulle kort efter eskalere og kulminere i en 12 år lang borgerkrig, men i hovedstaden San Salvador forsøgte ærkebiskop Oscar Romero at afværge katastrofen.

Romero bekendte sig åbent til den såkaldte befrielsesteologi, en fortolkning af den kristne tro, der ser verden gennem de fattige og undertryktes øjne, og hans prædikener afspejlede altid, hvor hans hjerte lå.

--

24. marts 1980 blev den 63-årige ærkebiskop skudt i brystet, mens han prædikede for en menighed af cancerramte patienter på et hospital.

Hans begravelse udviklede sig til et protestoptog, som militæret slog hårdt ned på. Ingen gjorde noget for at finde gerningsmændene, og den antikommunistiske pave Johannes Paul reagerede ikke blot med total tavshed, men endda med et forbud mod nogensinde at saligkåre den myrdede ærkebiskop.

Det forbud har stået ved magt lige indtil sidste uge, da pave Frans meddelte, at han har ophævet det som første skridt på vejen til at gøre Oscar Romero til helgen.

Ærkebiskoppens sag er nu sendt til Vatikanets kontor for helgenkåring.

»For mig er Romero en Guds mand«, forklarede paven. »Jeg ser intet galt med hans doktrin, og det er meget vigtigt, at processen går hurtigt«.

--

Faktisk har den argentinske pave Frans heller aldrig haft noget særligt tilovers for befrielsesteologien og dens politiske tilgang til kristendommen, men måske har det afgørende betydning, at han selv kommer fra et land, hvor en fej kirke, som han selv var del af, stod på den forkerte side, da generalerne regerede.

Hele artiklen er <her>


Wikipedia: Óscar Romero


Retur til Artikler i aviser og på nettet

Retur til Medieoversigt